Wat is de meest duurzame partij?

Minder consumeren
De slogan van de partij voor de dieren luidt: voor een duurzame toekomst voor dieren, natuur en milieu – en daarmee ook voor onszelf. Een heldere boodschap lijkt me, waar ze nog aan toevoegen: De aarde biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht! En dat is een waarheid als een koe, maar ik vraag me toch af of we ons hier allemaal al bewust genoeg van zijn? Zijn we al klaar voor die radicaal andere keuzes, zoals het niet méér consumeren dan er is en meer beslag op de aarde leggen dan wij ons kunnen veroorloven?

Algemeen belang
Ook las ik een interessant artikel in de Groene Amsterdammer van Ivonne Zonderop. Zij schetst een duidelijk beeld van de verandering in behoeftes en een nieuwe benadering van het algemeen belang. Van oudsher is Nederland een sociaal land, gericht op het bereiken van consensus. In de politiek zie je dit nog steeds gebeuren. Maar wie behartigt de politiek tegenwoordig? Burgers laten zich niet meer vertegenwoordigen door allerhande organisaties en de individualisering neemt toe. Toch willen we allemaal meepraten, we willen betrokken zijn en begrijpen wat er gebeurt.

Tegenstellingen
En dan zie je nog een aantal ingrijpende ontwikkelingen ontstaan, zoals de belangentegenstelling tussen oud en jong, die vooral gaat om het beslag op de publieke middelen, maar ook om een andere manier van politiek bedrijven. Daarnaast zie je ook de groeiende groep flexwerkers en ZZP-ers, hoe is het pensioen geregeld voor hun in het huidige stelsel? Zeker in deze tijden van crisis luidt de vraag; ‘what’s in it for me?’ Mensen zijn dus op zoek naar de wederkerigheid: belasting betalen maar wel duidelijk zien wat je er voor terugkrijgt. Gelukkig komen die tegenstellingen wel duidelijk naar voren in de verschillende partijen. Er is dus keuze. En consensus bereiken, zoals we dat graag doen in Nederland, is goed, maar het begint bij het nemen van eigen verantwoordelijkheid en daarbij het maken van een keuze.

Samen stemmen
Maar hoe belangrijk vinden we dit eigenlijk met z’n allen? Kiezen voor een duurzaam Nederland? Opkomen voor het algemeen belang? Stemmen op een partij waarbij de wederkerigheid voorop staat? Want de grootste en nog steeds groeiende partij van Nederland, is de partij van de niet-stemmers! Volgens voorzitter Jacques Wallage van de Raad voor het Openbaar Bestuur brengt van de laagstopgeleiden slechts veertig procent zijn stem uit.

Dus hier is mijn idee:
Vanuit sociaal oogpunt en in het algemeen belang nodig ik iedereen uit om één persoon te zoeken, waarvan je weet dat die waarschijnlijk niet gaat stemmen, te helpen met het invullen van de stemwijzer en samen naar de stembus te gaan op 12 september…

PS – En het antwoord op de vraag welke partij het meest duurzaam is laat ik graag open ter discussie… ik ben benieuwd naar jouw mening!

Rigo Stegeman – www.connect2charity.nl

Dit bericht werd geplaatst in Betrokken ondernemen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie