Dit weekend beloofd het 30+ graden te worden, wat betekent dat dit het eerste tropische weekend van het jaar zal worden. Natuurlijk zijn de meeste van ons daar erg blij mee, eindelijk zomer, eindelijk lekker weer, eindelijk lekker buiten zijn en genieten!

Maar voor sommige kan de zomer ook een kwelling zijn, zoals voor ouderen, die voelen zich dan vaak extra eenzaam. Terwijl  bijna iedereen geniet van een vakantie of dagjes uit, blijven ouderen in deze tijd vaak helemaal alleen achter. Velen hebben lichamelijke beperkingen waardoor ze niet alleen op pad kunnen. Er is een minimale personeelsbezetting in zorgcentra en activiteiten blijven in deze maanden vaak achterwege. Ramen en deuren zijn dicht vanwege de warmte en de eenzaamheid is dan groot. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 1,2 miljoen ouderen zich regelmatig eenzaam voelen. Niet minder dan 200.000 ouderen zijn extreem eenzaam. Zij hebben slechts één keer (of minder) per vier weken een sociaal contact. Toch best schrijnend in een sociaal land als Nederland.

Diezelfde vakantieperiode zorgt er bij veel bedrijven voor dat het extra druk is door onderbezetting. Leuk hoor, dat je collega op vakantie is, maar jij mag de extra werkdruk op je nemen. En voor veel zelfstandigen, zoals ikzelf, is het een ramp om zaken te doen. Wie ik ook bel of mail, de voicemails en out-of-office replies vliegen me om de oren. En waar ik wel gehoor krijg, is de boodschap ook aardig eenduidig: probeert u het in september maar weer is…

Maar natuurlijk ben ik niet voor niets ondernemer met een positieve inslag en zie ik ook weer kansen. De zomer is een uitgelezen kans om te bezinnen en voorruit te denken. Lekker te brainstormen en nieuwe concepten uit te werken. Of er is lekker op uit te gaan, maar dan met ouderen die eenzaam zijn! Zo heeft het ouderenfonds hier dan ook extra aandacht op gevestigd met leuke bedrijf stranduitjes samen met ouderen, een prachtig initiatief. (zie ook http://www.ouderenfonds.nl/)

Maar hoe dan ook, de zomer loopt alweer bijna op zijn einde, dus ik zou zeggen; geniet er (samen) nog even lekker van!

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie